chlorid vápenatý
Tato látka upravuje pH a zároveň funguje jako protispékavá a zpevňující látka. Používá se v pekařských výrobcích, nealkoholických nápojích, masných produktech a uzeninách. Slouží jako zpevňující látka v konzervovaném ovoci a zelenině, v marmeládách, konzervovaných rajčatech a tavených sýrech. Při výrobě sýrů napomáhá srážení mléka a jako potravní doplněk slouží k obohacování potravin vápníkem. Také změkčuje vodu používanou k výrobě piva a používá se k úpravám pitné a stolní vody. V bezvodé formě je přidáván jako vysoušecí přísada do organických kapalin a plynů.
Požití může v naprosto výjimečných případech vyvolat žaludeční nebo srdeční potíže, ale za běžných podmínek se jedná o bezpečnou látku vhodnou jako přísada do většiny potravin, což dokládá fakt, že její použití je povoleno jak v EU, tak v USA.